Ei pakkohoitoa, kiitos!

Mielioikeudet.net julkaisee verkoston jäsenen kirjoituksen, jossa ehdotetaan, että psykiatrisesta pakkohoidosta pitäisi voida kieltäytyä laatimalla asiaa koskeva hoitotahto.


Ei pakkohoitoa, kiitos!

Haluaisitko itse tehdä terveydenhuoltoon hoitotahdon, jossa ilmaiset, ettet halua itseäsi hoidettavan psykiatrisin menetelmin, koskaan, missään tilanteessa?

Miksi tällainen ajatus ei edes tule helposti mieleen? Puhutaanhan jopa pakkohoidosta, vakavasti häiriintyneiden yhteydessä.

Vireillä on lakimuutoksia, joilla helpotettaisiin aikuisten ihmisten saamista pakkohoitoon.

Psykiatrian uhri saattaa kuitenkin katsoa asiaa toiselta kantilta.

Jos kerran psykiatria on terveydenhuoltoa siinä missä muukin, tulisi olla yksilöllä vapaus siitä kieltäytyä!

Jos näin ei ole, kertoo tämä mielestäni siitä, että psykiatria ei ole terveydenhuoltoa, vaan on päässyt saastumaan, muodostumaan sosiaalisen kontrollin ja politiikan välineeksi.

Jos yksilö haluaa hoitotahdolla kieltäytyä psykiatrisesta hoidosta, se tulisi ilman muuta olla laillisesti mahdollista. Yksilö kantaa tuolloin vastuun seurauksista itse.

Jos hän käyttäytyy häiritsevästi, hänet on vietävä putkaan, tai jos hän tekee rikoksen, hänen on jouduttava oikeuteen ja saatava rangaistus.

Mutta hänen ajatuksen-, sanan-, ja uskonnonvapauteensa ei tule puuttua terveydenhuollon varjolla psykiatrisin menetelmin!